Om ultradistanslöpning

 

 

Det finns en ofta outforskad glädje i att springa långt. En social gemenskap, äventyr, motion och tävlingsmöjligheter. Den största resan är kanske den inre.

 

Ultradistanslöpning, ultramarathon eller ultralöpning, kärt barn har många namn. Dessa namn är samlingsnamn för löpning som överstiger den klassiska marathondistansen om 42 195 meter (≈4,2mil). Vanliga tävlingsdiscipliner är 6h, 12h, 24h, 48h och 6 dygn. I dessa lopp springer löparna så långt de kan under tävlingstiden. Det finns också distanslopp där vanliga distanser är 50km och 100km. Ett bland världens mest kända distanslopp är Spartathlon i Grekland, ca 246km.

 

Länge har sporten varit i skuggan men allt eftersom löpning över lag blivit mer populärt har också ultradistans ökat. Ultradistanslöpning växer för varje år i Sverige och blir allt mer populärt. Fler och fler tävlingar arrangeras runt om i landet. Sverige har flera framstående ultralöpare med såväl världs- som europarekord.

 

År 2006 bildades Svenska friidrottens kommitté för svensk ultradistanslöpning (KUL) vars syfte är att sporten och dess tävlingsdiscilpiner ska ha officiella rekord och mästerskap, samt representera Sverige i internationella mästerskap. KUL för också statistik över svenska rekord inom sporten.

 

The inner circle run vill locka fler till sporten och låta dem ta del av upplevelsen. Alla är välkomna!

Vem kan delta i ett ultralopp?

 

 

Det korta svaret är att alla kan det. Du ska förstås vara intresserad av löpning och nyfiken på uthållighetsidrott. Älska den fysiska och psykiska kampen och gilla utmaningar. Framför allt ska det vara roligt. Om du är nyfiken på att springa längre än ett klassiskt marathon (≈4,2mil) är det en bra erfarenhet att ha provat att springa marathon innan. Men det är inget måste. 

 

"Ork är inte en innebörd av en fysisk kapacitet, det är en psykisk förmåga". /Yiannis Kouros, Världsrekordinnehavare

 

Viktigt är såklart att du är frisk och inte har några sjukdomar eller hälsobesvär som kan riskera din hälsa. Rådgör därför alltid med en läkare om du är tveksam innan du väljer att delta i ett ultradistanslopp. För att inte utsätta dig för onödig skaderisk är det också bra om du har eller skaffar dig en grundtränad kropp som tål påfrestningen.

 

 

Kuriosa i ämnet

 

 

Yiannis Kouros, Grekland, världsrekordinnehavare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rune Larsson, Svensk ultradistanslöpare med flertalet rekord

 

 

 

Copyright @ All Rights Reserved

Kontakt/Contact

 

Alexander Daskalakis Pettersson

 

Linda Sjökvist

 

Österskog Hildenäs

590 48 Vikingstad

Sweden

 

info@theinnercirclerun.com

 

Tel: +46 739759723

       +46 730278579

OM

 

The inner circle run är ett svenskt moms- och arbetsgivarregistrerat företag. Org nr 851028-1952. Innehar musiklicens STIM/SAMI.